Ik heb een Dupuytren-pink.
Die staat krom.
Niks erg.
Behalve dat wanneer ik Amerika in wil dat via een ‘kiosk’ moet waarop je de handpalm plat moet leggen en dat lukt dan niet met de pink zodat de kiosk ‘Fail-Retry’ zegt wat nogal frustrerend is.
Want daarvoor heb ik immers niet 10-11 uur gevlogen.
Een jaar geleden werd ik behandeld door dr Kuypers van de Kuypers-kliniek in Hoorn.
Naaldbehandeling.
Wat de minst erge behandeling is.
Minst ‘erg’ als in minst ingrijpend en snel weer ‘op de been’ = hand weer paraat.
De pink stond al snel opnieuw krom.
Ik ging eerst naar de handtherapeute (aardige vrouw die verder ook niks voor me kon doen) en toen naar een jeugdige handchirurg die meteen de alleringrijpendste operatie wou uitvoeren en wou dat ik daar ook meteen een afspraak voor inplande.
Ok.
Zei ik.
Maar ik zat nog niet in mijn auto terug naar huis of ik voelde me al zo ongemakkelijk over dat gesprek dat ik dacht: NEE. Ik dacht: ik heb me laten overrulen. Ik heb niet doorgevraagd. Maar ook: HIJ heeft onvoldoende uitgelegd.
Ik wou een second opinion met mijn oorspronkelijke dokter (die er pas eind oktober weer was en dit speelde in de zomer) en normaal moet een second opinion ivm de verzekering via de huisarts aangevraagd maar de assistente wou het wel inboeken als ‘vervolg-consult’.
Vandaag was het zover.
En deze dokter begreep me en samen bespraken we de mogelijkheden en dat was NIET meteen het allerergste.
Ik kwam zo BLIJ weer wég van dit consult!
Ik vertrouw deze dokter.
oehoeboeroe zegt
wat gaat het nu worden?
Jeanne zegt
De *naaldmethode* is een methode die al door Guillaume Dupuytren zelf werd gebruikt in de 19e eeuw. Sinds de jaren 1990 is deze weer populair.
Bij de percutane naaldmethode wordt onder plaatselijke verdoving met behulp van een naald de streng doorgeprikt. Het doel van deze ingreep is om de streng te breken, waardoor de vinger weer rechter komt. Belangrijk om te weten is dat er geen weefsel wordt weggehaald. Knobbels en strengen blijven dus zitten.
Voordeel van deze methode is dat het eenvoudig is, dat het onder plaatselijke verdoving kan plaatsvinden en dat je de hand snel weer kunt gebruiken, meestal al na ongeveer een week. Soms kunnen er kleine wondjes ontstaan in de handpalm, die enkele dagen nodig hebben om te genezen.
Nadeel van deze ingreep is dat de kans dat de vinger weer krom gaat staan (recidiefkans) hoog is: 65% na 2,5 jaar.
BEPERKTE PARTIËLE FASCIECTOMIE
Dit is een ingreep die iets uitgebreider is dan de naaldmethode. Onder plaatselijke verdoving of onder regionale of algehele anesthesie wordt alleen het Dupuytren-weefsel weggehaald dat verantwoordelijk is voor de kromtrekking van de vinger (con
Voordeel is dat het een relatief kleine ingreep is met een herstelperiode van 2-4 weken. Nadeel is dat niet al het weefsel wordt weggehaald, wat de kans dat de vinger weer krom gaat staan (recidiefkans) groter maakt dan bij de uitgebreidere ingrepen.
Ik hád dus al de naaldbehandeling die maar heel kort werkte.
De bedoeling is nu dat de dokter daar toch weer mee begint en als hij al tijdens de behandeling ziet dat het niet lukt, gaat hij 1 stap verder.
De dokter bij wie ik eerder was, wou meteen mijn hele hand te lijf (..) wat zou leiden tot een herstel van minimaal 4 weken maar mogelijk ook 12 weken.
Mij gaat het erom dat ik Amerika binnenkom: ik moet mijn hand plat kunnen leggen op de kiosk die mijn handpalm en vingerafdrukken wil lezen.
Last heb ik niet van de kromstaande pink.
oehoeboeroe zegt
dan duim ik voor je dat het gaat lukken! Weet je al wanneer het gaat gebeuren?
Jeanne zegt
‘Geprikte’ datum is 9 maart om 10 uur.
Nog niet 100% zeker omdat hun programma voor 2021 nog niet vast ligt. Ik hoor in januari of het doorgaat of dat het ietsje anders wordt.
De ándere dokter wou in augustus al dat ik me vastlegde op de meest ingrijpende operatie in februari.
Deze dokter zegt dat begin maart me ‘klaar’ moet maken voor begin mei door de douane in Amerika en als het toch mis gaat, we nog tijd hebben om méér te doen.
Wat maakt het toch een verschil! een goede, meedenkende dokter of 1 die er zijn plannetje doorheen jaagt.
oehoeboeroe zegt
dat duurt nog even. Hopelijk gaat het allemaal in één keer goed! En ben je er dan weer vanaf.
Jeanne zegt
Het is zo laat omdat het om ‘Amerika’ gaat: daar moet ik begin mei mijn hand kunnen plat leggen.
Dupuytren komt overigens altijd terug.
oehoeboeroe zegt
oh, dat wist ik niet. Vervelend, want dan moet je dus misschien als je weer naar amerika wilt weer.
Jeanne zegt
Ik ben bang dat dat idd het geval is.