Ik wou al een tijdje een klein cameraatje voor ‘erbij’. Dus deed ik mezelf de Olympus 780 kado (een vergissing, R. had me de 740 aanbevolen maar tussen alle vergelijkingssites switchend vergat ik het juiste nummer).
Gisteravond de batterij opgeladen, nu erin gedaan en ook het fotokaartje. Dit gaat zoals bij de grote Olympus. Datum en tijd programmeren gaat ook nog. Dan zit ik opeens van alles te programmeren dat ik niet snap en dat ik ook niet meer ongedaan kan maken en dan heb ik van de zenuwen ook op de grote Olympus zoiets geforceerd. Ogotogotogot 🙁
De handleiding is zoals er op staat ‘Basic’-wat een understatement is- en alleen in Engels en Japans en Chinees en Koreaans. En ja – er is een cd-rom bij met méér info. Maar wat niet intuïtief gaat staat mij tegen.
Karin T zegt
Mocht je toch meer info online willen,op www. olympus.nl kun je de nederlandse handleiding downloaden.
Jeanne zegt
Als ik jullie toch niet had (beetje beschaamd…)
Kim zegt
Maar wel een prachtig toestel! Is deze ook uit de Olympus mju serie?
Ik heb zelf een Olympus mju 700. En eigenlijk wijst die zich vanzelf: foto’s maken, eventueel filmpjes (ook erg leuk), flitser aan- of uitzetten en op de macro-stand voor dichtbij.
En dan zijn er nog legio andere mogelijkheden. Die brengen je in het begin in verwarring (heb ik nou iets ingesteld? En zo ja, wilde ik dat wel? Wat voor effect heeft dat op mijn foto’s? HELP!!!!). Maar eigenlijk gebruik je die dingen later nooit meer. Tenminste, dat is mijn ervaring.
Moraal van het verhaal: laat je dus niet afschrikken. Zolang jij weet hoe je ‘m op foto, film, flitser aan of uit in kan stellen, weet je genoeg voor ‘normaal fotoplezier’.
Veel plezier ermee!
Jeanne zegt
Ja, hij komt uit die serie.
En in zit nog in de HELP!!!-fase maar heb afgesproken dat ik een paar weken *niks* doe en dan komt R. een keer langs met de zijne en legt mij uit wat de basis-handelingen zijn.
Heerlijk licht en klein is-ie.
Ik ga vast van ‘m houden.
Kim zegt
Heeft dit toestel in het draaischijfje (waarmee je ‘m op verschillende functies zet) ook zo’n zwaaiend handje?
Ik zie wel het gebruikelijke ‘camera-pictogram’. Daarmee zet je ‘m op ‘foto’s maken’. Ik heb zelf nog zo’n handje en dat is ook ‘foto’s maken’, maar dan met een bewegingsonderdrukking. Het zorgt ervoor dat je foto’s scherper worden, omdat die de beweging op één moment fixeert. Bijvoorbeeld: je zal een foto nemen van Eebje. Zij ziet je aankomen en draait haar kopje om op het moment dat je de foto neemt. Met een gewone stand wil zoiets er nog wel eens uit gaan zien als een onscherpe zwart-bruine vlek. Met deze ‘handjes-stand’ krijg je toch een scherpe foto (hoewel dat dan wel een deel van het kattenkopje kan zijn dat jij niet op de foto bedoeld had). Deze functie vind ik echt heel prettig en ik heb mijn toestel er eigenlijk altijd op staan. Het maakt verder voor je foto’s namelijk niet uit. Er zitten geen nadelen aan deze stand (of je moet natuurlijk een beweging tot uitdrukking willen brengen).
En van je toestel gaan houden: moet je zeker doen.
Ook de filmpjes vind ik een absolute aanrader. Ik heb met de mijne ontzettend veel filmpjes gemaakt. En het leuke van mijn toestel is ook dat er geluid bij de filmpjes zit. Met mijn vorige toestel had ik dat ook, maar dat wisselt wat van camera tot camera. Probeer het maar eens.
Als het een beetje lukt, zal je alleen nog maar meer van je toestel gaan houden.
Veel plezier ermee (en voor Eebje: veel sterkte!)
Jeanne zegt
Nee, helaas geen handje. Wel heb ik per ongeluk nu Quick View ontdekt.
Mooie display heeft hij.
Wat ik me afvraag is hoe ik ‘vast’ [XD] in het venstertje heb geprogrammeerd, wat dat *is* en hoe ik het ev. weer weg krijg.
Kim zegt
XD is de aanduiding van het type geheugenkaartje dat er in zit. Ik weet niet of je toestel nog een andere mogelijkheid heeft. Bij mij is het bij mijn kleine Olympus alleen XD. Bij mijn grote Olympus kan ik kiezen uit XD en Flash.
Ik vermoed bij jouw camera alleen XD. Dit blijft bij mij vast in beeld staan en ik neem aan bij jou ook. Als ik foto’s op mijn display bekijk, staan er (afhankelijk van de instellingen) allerlei informatie dingen bij (zoals tijd en datum waarop de foto genomen is, hoe groot de foto is, etc). Dit verdwijnt na enige seconden (je kan het geloof ik ook zo instellen dat het helemaal niet in beeld komt, en misschien ook wel zo dat het constant blijft staan). Nadat deze informatie weer uit beeld verdwenen is, blijft de aanduiding ‘XD’ bij mij wel staan. Waarschijnlijk is dat bij jou ook het geval.
Jeanne zegt
dank je, Kim!
over XD hoef ik me dus geen zorgen te maken – dat scheelt alweer 🙂
Kim zegt
Over al die dingen als ‘witbalans’, ‘ISO’, ‘drive’, etc. moet je je ook geen zorgen maken. Die gebruik je in de praktijk toch niet. Die komen pas in beeld als je heel specialistische foto’s wilt maken. Onder heel speciale omstandigheden. Dus niet de ‘huis-, tuin- en keukenfoto’s’.
Volgens mij werkt altijd het beste: zet je toestel gewoon op de camerastand en ga foto’s maken. Van van alles en nog wat. Probeer eens buiten, eens binnen, eens met flits en eens zonder.
En aangezien je de ‘Quick-view’ al ontdekt hebt, kan je het resultaat zo bekijken. Op die manier raak je vertouwd met je toestel. In elk geval met de dingen die je het meeste gebruikt.
Ik neem aan dat jij ook zo’n hele set speciale programma’s er op hebt zitten (landschap, portret, vuurwerk, achter glas, sport, etc). Die zijn leuk, maar gebruik je in de praktijk ook weer heel weinig. Tenminste, dat geldt voor mij.
En het is beslist niet zo dat ik nauwelijks foto’s maak. Ik doe het juist heel veel. Maar in de praktijk vind ik de basisstanden het handigst.
En kijk ook eens naar de filmfunctie. Is echt ontzettend leuk. Ik heb bijvoorbeeld in Oslo heel veel filmpjes gemaakt. Voor de raadhuis bij de aankomst van de gasten voor de uitreiking van de Nobelprijs, in de haven bij de doop van een nieuw cruiseschip, in de stad bij het muziekfestival, bij de optocht op de Noorse nationale feestdag, enz. Prachtige herinneringen. En leuk om met mensen te kunnen delen. Dus: filmpjes … zeker doen!
Maar begin eerst maar eens met de foto’s. Stap voor stap, dan komt het vast dik in orde!
Succes (en het resultaat verschijnt terzijnertijd vast wel op je site!)