Koeien worden in de melkveehouderij vaak niet ouder dan 5 of 6 jaar, terwijl ze pas in hun 7e levensjaar volledig volgroeid zijn en op hun natuurlijke productietop zitten.
Hoe komt het dan dat koeien toch vaak korter op het bedrijf blijven? Er wordt van de doorsnee melkkoe erg veel gevraagd. De gemiddelde koe moet 8.000 liter melk produceren per jaar. Ze is gefokt op melkproductie en met de hoge productie-eisen gaat dat ten koste van andere eigenschappen zoals weerstand en gezondheid.
Veel koeien krijgen last van uierproblemen, of ontstekingen aan hun poten of klauwen. Sommige koeien worden onvruchtbaar. Als een koe niet meer op hoog niveau produceert of te vaak ziek is, dan wordt ze afgevoerd naar de slachterij.
Dat is jammer, want oudere koeien hebben ook veel waarde voor een bedrijf. Zij kennen de routines van het bedrijf. Een oudere koe kent de wegen op een boerderij goed. Dat geeft zij weer door aan de jongere generatie. Het is gemakkelijker voor de boer om te werken met een oudere koe waar hij al een relatie mee heeft opgebouwd. En een oudere koe straalt rust uit waardoor de hele kudde rustiger en handzamer wordt.
Lees hier verder
Geef een reactie