Ik wou dat ik het kon maar ik ben geen vegetariër.
Wel eet ik zo min mogelijk vlees en zoek ik altijd naar diervriendelijk vlees. Wat bij de Plusmarkt in De Rijp met z’n kipkiloknallers niet meevalt.
Dolblij ben ik dan ook wanneer ik ruim een maand geleden bij toeval in Oosthuizen een slager vindt die ‘natuurvlees’ aanbiedt.
Ik zoek ‘m op op internet en wat ik daar lees bevalt me zéér.
Allemaal kleine boeren die lief zijn voor hun koeien, kippen die naar hartelust wormpjes zoeken op een groot erf.
Ik plaats een bestelling.
De service is geweldig, de meeste maaltijden zijn lekker (niet allemaal maar die bestel ik niet nóg een keer). Het enige dat me direct al dwars zit: de eieren die ze aanbieden zijn scharreleieren = schuureieren.
Daarvan maak ik melding als ‘punt van aandacht = iets dat mij stoort’ wanneer ik een survey krijg toegemaild.
In het volste vertrouwen dat ze er iets aan zullen doen.
Nu wil ik een nieuwe bestelling plaatsen.
En hoewel ik het helemaal niet wil bestellen klik ik ‘zomaar’ op wild.
‘Scharrel’kalkoen (mm – waar ‘scharrelt’ die dan?), ree, zwijn, haas en dan: tam konijn.
Tam konijn! en niks over grote ren en lekker holen graven en dan na een jaar jammer maar helaas.
Waarvan ik ook niet vrolijk zou worden, maar dat zou nog een smoes kunnen zijn.
Gewoon: tam konijn.
Waarvan wij allen weten dat het géén leuk leven heeft gehad voor het op ons bord zal belanden.
Wat nu?
Bestellen wat wel verantwoord lijkt en de rest negeren?
Of concluderen dat ook Waterlant’s Weelde niet deugt en er dus geen bestellingen meer plaatsen?
Ik neig tot het laatste.
Al 15 jaar vegetarisch maar kan heel goed begrijpen dat mensen wel vlees eten (zelf heb ik de laatste tijd ook weer trek in vlees).
En idd als je kan kiezen ga dan voor ‘diervriendelijk vlees’, al is dat ook weer niet makkelijk want vaak duur.
Wat eigenlijk ook weer onzin is want vlees is sowieso duur.
Maargoed, to the point.
Is het niet beter om gedeeltelijk diervriendelijk te hebben ipv uit de supermarkt waarvan je zeker weet dat het ‘slecht’ vlees is.
De dieren sowieso slecht behandeld zijn?
Ik neig, blijf bij de slager.
Koop je eieren ergens anders en hoop op beter!
het valt natuurlijk te vragen. 🙂
scharrelkalkoenen bestaan echt, ik heb ze in ierland wel gezien en trouwens ook gegeten. die kalkoenen hadden een veldje waar ze rondscharrelden en een hok waar ze sliepen en konden schuilen bij regen.
en er zí’jn tamme konijnen die een prachtig leven leiden, jouw eigen konijnen bijvoorbeeld. wie weet is er voor die te slachten konijnen wel net zoiets moois
geregeld.
@Jonneke: ik denk niet dat die konijnen stiekem een geweldig leven hebben gehad zoals de mijne.
Omdat ze bij alle andere dieren vermelden hoe die hebben geleefd.
@Anne: ik heb moeite met het kopen van verantwoord vlees bij een slager die verder probleemloos tamme konijnen uit de bio-industrie (want dat is het in feite) verkoopt.
Ik heb ze gemaild dat ik ontzet ben door hun aanbod van ’tam konijn’ en tenzij ze er een érg mooi verhaal bij hebben niet meer bij ze zal bestellen.
Balen! want rund en kip van hun was wel goed.
En denk nou niet dat ik dús bij de Plus kiloknallers ga kopen. Het wordt weer groente en garnalen maar af en toe wil ik dus een beetje een moord doen voor eerlijk vlees.
Aangezien ik nog niet ‘zover’ ben.
je zou de lindenhoff kunnen vragen of die ook bij particulieren thuis bezorgen, lekkerder en diervriendelijker vlees ken ik niet. duurder ook niet
trouwens.
http://www.lindenhoff.nl/particulieren/bestellen.html
@Jonneke: ik klik op van alles maar vind nergens wát je er online kunt bestellen….
http://www.lindenhoff.nl/particulieren/assortiment.html
de boerderij heeft een eigen slagerij.
@Jonneke: dat zag ik maar daar kun je nergens op klikken en zo komen bij 1 biefstuk van de haas oid.
Hoe stel je dan een bestelling samen?
vraag het ze, per email. ik heb alleen in hun winkel gekocht (de boerderij heeft een eigen slagerij), ik heb geen ervaring met daar iets online bestellen.
dat kan er trouwens ook nog niet zo lang, online bestellen. vandaar waarschijnlijk dat het genoemde assortiment ongenuanceerder is dan de werkelijkheid.
Bij slagers wil ik daar nog wel een beetje soepel mee omgaan. Temeer daar ik alleen maar oerdegelijk (diervriendelijk) vlees – rund, varken, kip – eet en alle onnodige luxe (hert, wild zwijn, struisvogel) links laat liggen.
Bij restaurants ben ik meedogenloos. Waar zulke luxe gerechten – of, nog gruwelijker, paté foie gras – op het menu staan, wil ik niet eten (zelfs geen vegetarische maaltijd)