Lang, lang geleden (30+ jaar) had ik een Nikon Spiegelreflex camera.
Hij moet nog ergens liggen.
Met een gewone lens, een groothoeklens, een telelens en een macrolens.
Ik kon ermee omgaan.
Ook dat.
Nu heb ik al vele jaren een TZ (=travelzoom).
Ik heb een kleine voor in ‘de broekzak’ en een grotere voor vasthouden-met-twee-handen.
Toen ik hem net had, wou ik hem léren bedienen.
En printte zijn honderden pagina’s dikke Nederlandse handleiding uit.
Om toen te ontdekken dat die waardeloos was (wat ik ook al op internet had kunnen lezen als ik dat eerst had uitgezocht).
Toen kocht ik een érg goed boek over mijn Lumix TZ200.
Alleen: dat was in het Engels en ik lees vlot Engels maar zodra het over technische dingen gaat wordt dat toch lastig.
Boek dus weer weggelegd en besloten tot instellen op ‘Automaat’.
Wat meestal heel bevredigende foto’s oplevert maar vaak ook niet.
Dus dacht ik net: toch maar weer eens googlen hoe het beter kan.
Waarbij ik al rap werd overvallen door ‘het wiskundegevoel’.
Waas voor de ogen, hartkloppingen, en het willen uitschreeuwen: “Ik snap het niet!”
Eigenlijk snap en kan ik best veel niet.
En voor wat ik wel kan/kon (schrijven) is geen emplooi.
Monique zegt
Hier is er nog één. En bij mij is het deels echt niet snappen, maar ook een groot deel luiheid en me er niet in willen verdiepen. Ik heb ook een heel uitgeprint boekwerk met aanwijzingen omtrent mijn twee camera’s, maar ik lees ze niet en kom nooit verder dan ‘automatisch’ en ‘flits of geen flits’.
Maar jouw foto’s zijn geweldig en dat is misschien mede te danken aan het feit dat je de camera op ‘auto’ hebt staan. Zo kan je snel. spontaan en op het goede moment je foto’s schieten en dat doe je geweldig.
oehoeboeroe zegt
mijn lumix staat in de P stand. Dat is ook een automatische stand volgens mij. En ik fotografeer in ‘raw’. Dat betekent dat er altijd nog gecorrigeerd kan worden in de computer achteraf. En eigenlijk gaat het altijd goed. Soms compenseer ik iets in de belichting (over of onderbelichten) als ik denk dat dat zinvol is, maar ook dat kan eigenlijk altijd achteraf nog wel. Ik heb lightroom als fotoprogramma en de automatische correctie doet al een hoop. Soms vlak ik die iets af. Maar meestal doe ik niets meer na het maken, zeker niet met foto’s die buiten gemaakt zijn. Binnen flits ik zo goed als nooit, maar corrigeer ik vaak wel achteraf.
Jeanne zegt
Ik ben weer een online cursus aan het volgen (dezelfde die ik eerder deed) https://www.youtube.com/watch?v=0J9eeDlxsyg&list=PLFoIf_3ex-YIxsyKHN7DlBdZsMcAkWvot&index=1
Les 1 ging goed en ik bleek van alles te zijn vergeten.
Les 2 ging tot 2/3 goed, toen raakte ik het kwijt.
Ik heb de stand iA+ maar in les 3 gaat de leraar me P leren, wat half-automatisch is als ik het goed begrijp.
Jeanne zegt
Ik keek even naar Lightroom maar zag dat het best duur is. Zelf gebruik ik Faststone Fotoviewer vnl voor bijsnijden en afmeting aanpassen.
Vroeger gebruikte ik ACDSee, dat was betaald maar ‘betaalbaar’. Latere versies vond ik te ingewikkeld, daarom ben ik daar vanaf gestapt.
oehoeboeroe zegt
ik moet eerlijk zeggen dat ik dat niet hoef te betalen. Ik lift mee op het abonnement van mijn partner 🙂
Jeanne zegt
Ah… 🙂
oehoeboeroe zegt
waarschijnlijk is het welk programma je ook gebruikt aan te bevelen om in raw te fotograferen. Dan kan er (voor zover ik weet althans) meer achteraf gecorrigeerd worden. Raw neemt wel meer ruimte in op het geheugenkaartje, maar die zijn tegenwoordig wel heel groot, dus dat is vast niet zo’n probleem.
Jeanne zegt
Ik fotografeer in 4000 x 3000 of nog iets minder, ik dacht dat Raw alleen voor professionals was. Welke geheugenkaartjes gebruik jij?
oehoeboeroe zegt
volgens mij kun je dat als amateur ook gebruiken, ik doe dat in elk geval wel altijd. In mijn Lumix zit nu een 8 Gigabite kaartje, in mijn andere camera zelfs een 64 Gb. Kan ik misschien beter eens omruilen overigens! Tijdens een vakantie kunnen we niet uploaden en worden de kaartjes af en toe verwisseld voor een leeg kaartje om er voor te zorgen dat niet alles weg is als er iets met de camera gebeurt.