In de buurt van het huis met het zwembad woonden Roadrunners.
In elk geval twee.
De verhuurder had ze tam gemaakt – tot op zekere hoogte.
Hij voert ze bolletjes hamburger.
Waarom ze soms komen vragen.
Twee dagen zag ik geen vogel, op de derde dag zat er opeens 1 op het dak en toen op de schotel voor de tv.
De vogel verwachtte dat ik naar binnen zou gaan om bolletjes te halen (wat ik ook deed) en at die op veilige afstand op.
Volgens de verhuurder was dit het vrouwtje, want dat was schuwer.
Later die dag zat ik binnen en zag een Roadrunner op de bbq voor de deur springen.
Ik haal de bolletjes uit de ijskast en doe de deur open waar het dier ze op niet meer dan een meter afstand van mijn voeten naar binnen werkt.
Negentien. Dan is het genoeg geweest en verdwijnt hij.
De Roadrunner heet eigenlijk de Greater Roadrunner wat wij vertalen met Grote renkoekoek.
Hij wordt tussen de 51 tot 61 cm lang, 300 tot 350 gram zwaar en wordt gemiddeld 7 tot 8 jaar.
Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit hagedissen en kleine slangen, grote insecten, duizendpoten, schorpioenen, spinnen als vogelspinnen, vogeltjes en kleine knaagdieren als grondeekhoorns en muizen, aangevuld met vruchten en aas. Soms doodt en eet hij ook kleine, giftige ratelslangen. Hij achtervolgt zijn prooi lopend. Hierbij kan hij, mede dankzij zijn lange poten, snelheden tot 37 kilometer per uur halen en sprongen van drie meter hoog en ver maken. Hij doodt zijn prooi met zijn krachtige, scherpe snavel. Soms slaat hij zijn prooi tegen een platte steen dood.
Deze koekoeksoort vormt paartjes voor het leven. Het paartje blijft het gehele jaar door in zijn territorium. Het nest is een laag, komvormig platform en gemaakt van takken en dunne twijgjes, soms gevoerd met de afgestroopte huid van slangen. Het wordt gebouwd in een cactus of een lage boom of struik. Hierin worden vier tot tien wittige eieren gelegd. Na 19 dagen komen de eieren uit. Het mannetje broedt ’s nachts, overdag wisselen de partners elkaar af. Beide ouders verzorgen de jongen. Per seizoen kan een paartje, afhankelijk van de weersomstandigheden, driemaal broeden. In dat geval zorgt het mannetje voor de jongen, terwijl het vrouwtje een nieuw nest maakt voor het volgende legsel.
Deze wijsheid komt uit Wikipedia.
De foto’s maakte ik.
En eigenlijk is alleen de close-up met weg-waaiende veertjes goed geslaagd.
Geef een reactie