Ik heb (met een onderbreking van 2 jaar) 17-18 jaar kippen.
Er zijn dingen die ik nu van ze begrijp.
Zoals dat ze soms geen zin hebben eieren te leggen in het leghok. Dan kiezen ze voor ‘ergens in de tuin’ of ‘ergens in de schuur’.
‘Ergens in de tuin’ is geen goed idee omdat ik die eieren niet terugvind. En zorgen voor een smakelijk ontbijt is geen must (Femke legt al bijna een jaar niet meer) maar als ze wél leggen is het wel fijn als ik die eitjes kado krijg.
Sinds een goede week legt mw Tuth niet meer. In elk geval niet in de schuur.
Ik vermoed omdat ze daar toch te vaak is gestoord. Omdat ik de schuur inliep. En dan meteen weer weg als ik haar zag. Maar er wás dus steeds even de stress van: deur gaat open en Mens kijkt me aan.
Bernadette legt nog wel. Om de twee-drie dagen. Een ei met brekelige schaal en vandaag zelfs zó brekelig dat het ei meteen kapot was gevallen direct nadat ze was opgestaan. Zodat Femke en mw Tuth het enthousiast oppeuzelden waarbij Bernadette zielige geluidjes maakte.
Ik denk dan meteen: omdat het haar ei is en dat doet haar pijn in haar hart. Maar misschien was het ook wel omdat ze er zelf niet bij werd toegelaten.
De rest van de (regen)dag schuilen Femke en Tutje in de schuur – wat ze niet meer deden sinds de sneeuw weg is.
Bernadette wordt hartstikke nat búiten.
Ik wil Bernadette graag binnen laten. Omdat ik haar zielig vind.
Ik snap ook niet waarom ze niet binnen komt. Ze wordt volgens mij niet verjaagd.
Ik snap evenmin waarom Femke en mw Tuth nu opeens na al die maanden weer binnen zitten – de afgelopen maanden zaten ze bij regen onder hun eigen uitloopje of onder bossages.
Ik snap kippen gewoon niet.
Ik klungel er dus wat mee.
lies zegt
twee tips:
1 videocamera in de schuur om te zien wat er gebeurd als ze ”onder elkaar” zijn, zo heb je ze onder controle en krijg je misschien een idee waarom ze daar niet (meer) wil zijn.
2 kalk, wij hadden kippen die hun eigen eieren opaten en dat bleek kalktekort. vage herinnering ze niet hun eigen eierschillen te geven omdat ze dan de smaak te pakken krijgen en altijd hun eigen eieren op blijven eten . . . . . ?
wij hadden een leghok achterin hun nachthok dat met een deksel zo van buiten te openen was. zelfs de hond kon dat. met zijn neus opende zij die deksle , pakte een ei en liep daarmee naar het straatje om het daar kapot te laten vallen om op te peuzelen.
volgens mij duidt dat broze ei ook op kalkgebrek?
Jeanne zegt
@Lies: videocamera lijkt me overbodig.
Ik merk aan het gedrag dat ze zich gestoord voelen wanneer ik de schuur binnenkom bij ‘poging tot ei leggen’.
Dat ‘niet eigen kapotte eieren laten opeten’ is een goeie tip.
Kalktekort denk ik ook, maar wat doe ik eraan?
Normaal pikken kippen in de tuin genoeg kalk op (slakkenhuisjes bv).
En ze speciaal iets nuttigs voeren heeft alleen zin als ze het lekker vinden. Vanwege die overvloed aan heerlijkheden.