Afgaand op het plaatje op de verpakking leek Valess me altijd ongelooflijk smerig.
Deze week was het bij de Plusmarkt in de aanbieding: 2 pakjes voor de prijs van 1.
Zodat ik er twee kocht en gisteren 1 helft van 1 in de pan liet glijden en zorgvuldig om en om bakte volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Wat was dát smerig!
Wat ik na een paar hapjes dapper proevend overliet, voerde ik vandaag aan de hongerige vogels.
Die bliefden het wel.
Vraag: kan ik de rest ongebakken buiten leggen of is dat ongezond voor de dieren en moet ik het eerst bakken?
(vier minuten om-en-om)
ik weet niet wat je beter kunt doen voor de dieren, maar zelf zou ik nooit meer valess kopen, het is mijns inziens de smerigste vleesvervanger die er is. Die bij de natuurvoedingswinkel vind ik het lekkerste, en die van albert heijn kunnen er ook mee door. Die hebben overigens als voordeel dat er vitamine b12 is toegevoegd. Voor zover ik weet is het het grootste risiko dat je daar een tekort aan krijgt als je geen vlees eet.
Ik zou het gewoon in de vuilnisbak gooien. Het is een door Campina gemaakt melkproduct met allerlei toevoegingen. Weet niet of de vogels daar op zitten te wachten. Voor jezelf gewoon een keer Tofu proberen of andere sojaproducten. Zijn neutraal van smaak en kun je oppeppen met kruiden en sojasaus.
Ok – vuilnisbak zal het zijn.
En voor de vogels alleen hoogwaardige producten.
Ik zou het zelfs aan mijn hond nog niet durven geven (al zou het er met smaak ingaan).
Ik lust ook geen Valess. Wel lekker zijn sommige vleesvervangers van Albert Heijn. Vooral de Tivall groenteschijf (niet verwarren met de groenteburger!), Tivall oosterse wokblokjes en Tivall balletjes! Het gehakt van Tivall is niet lekker, maar het biologisch tofu roerbakgehakt van AH eigen merk wel (doe ik wel door de pasta en in ovenschotels e.d.).
Ik heb ook altijd Tivall. De gehakt is idd niet zo lekker, maar wel goed te doen door chili con carne, spaghetti of macaroni met veel saus en kruiden.
De gegrilde stukjes zijn ook heerlijk.
Helaas is mijn dichtstbijzijnde AH in Alkmaar in een wijk waar ik nooit kom tenzij ik speciaal naar die AH wil.
ik heb liever geen vlees dan een vleesvervanger. Als ik zo dapper vegatarisch wil zijn zou ik ook geen vleesvervanger nemen. Champignons bak ik graag als ik een dagje geen vlees eet.
@Eline: ik begrijp niet wat je daar schrijft. Liever geen vlees dan een vleesvervanger? Een vleesvervanger is ook geen vlees, het woord zegt het toch al? En waarom is het eten van een vleesvervanger niet ‘dapper’? Als je geen vlees eet mag je ook niets meer eten wat in een fabriek is geproduceerd, of zo? De burgers/schijven van Tivall of Valess worden vooral vleesvervangers genoemd omdat er zoveel vleeseters zijn en omdat ze vooral worden gekocht door mensen die het vlees wat ze anders zouden eten ermee vervangen.
@femke waarom moeten vleesvervangers dan op vlees lijken en er naar smaken? Dat noem ik een surrogaat, en geen vervanger.
@Eline, lang niet alle producten uit deze categorie zijn gemaakt om op vlees te lijken of te smaken als vlees. De producten die dat wel zijn, zijn volgens mij gemaakt voor en worden gegeten door de gelegenheidsvegetariër. Als het eten van vlees je tegenstaat, dan zit je echt niet te wachten op een vegetarisch product dat op vlees lijkt en ernaar smaakt.
De Valess die ik kocht waren met kaas resp champignons.
Ik hoopte een smakelijke ´hap´ te vinden, niet iets dat net-biefstuk was.
Vleesvervangers zijn inderdaad vaak meer surrogaat: het moet de smaak (bouillonachtig) en textuur van vlees benaderen.
De enige varianten die ik dan lekker vind, zijn falafel en tempeh.
En ik mag van mezelf af en toe vlees en vis eten, tot grote vreugde van de katten, en dan wel zoveel mogelijk biologisch.