Minister Veerman (landbouw) moet zijn ‘knuffelpolitiek’ ten aanzien van de biologische landbouw stoppen, vindt VVD´er Gert Jan Oplaat.
Collega-Tweede Kamerleden van LPF en SGP vielen hem vandaag bij. Ook CDA´er Joop Atsma gelooft niet meer dat het streefdoel van 10 procent marktaandeel tegen 2010 haalbaar is en ook hij twijfelt aan de effectiviteit van steun.
Maar het CDA wil toch vasthouden aan de streefdoelen voor de biologische landbouw. Al was het maar omdat hierover afspraken zijn gemaakt in het regeerakkoord. De SP, GroenLinks en D66 willen juist meer steun voor de biologische landbouw, omdat volgens hen in buurlanden van Nederland ook meer steun wordt gegeven. Daardoor zouden biologische boeren en telers in Nederland worden achtergesteld.
(Bron)
Hansje zegt
Gelukkig maar dat er ook nog partijen zijn die begrijpen dat het om méér gaat dan alleen marktaandelen en rendement…
aafke zegt
meneer Atsma is een goeie! die laat sponsoren betalen voor koeien in de wei.
overigens hoeft de biologische landbouw van mij ook niet meer steun. maar wel onder een voorwaarde: dat de niet-biologische landbouw alle kosten verwerkt in haar eindproduct, niet meer subsidies ontvangt en alles doet om de voedselveiligheid en dierenwelzijn te waarborgen.
ondertussen is er ook een nieuwe generatie boeren die zelfs als ondernemer bewust kiezen voor biologisch en kwaliteitsbewust te boeren. terug te gaan naar oude kennis van vroeger waardoor koeien gezond zijn en hun kalveren ook. zodat er minder medicijnen nodig zijn. die hun land schoon willen houden. er is dus nog hoop!
Theo zegt
Het was VVD-minister Van Aartsen die na de varkenspest van 1997 een flinke impuls gaf aan de biologische landbouw. Zou ie dat ondertussen vergeten zijn?
Op dit moment lopen er wat door het ministerie van landbouw gefinancierde onderzoeksprojecten (waaronder het marktonderzoek in een tiental supermarkten waarin gekeken wordt hoe de consument reageert op goedkoper aangeboden biologische produkten).
Wat subsidie rechtstreeks aan de boer betreft wil minister Veerman zich gaan beperken tot het vergoeden van de basis-controlekosten voor het Skal-bio-certificaat. In de ons omringende landen krijgen boeren wel een vergoeding voor een deel van de extra kosten van biologisch werken. Bijvoorbeeld in Duitsland is dat € 150,= per hectare per jaar + de controlekosten. Dus stel een duitse boer heeft 30 hectare biologische akkerbouw, dan krijgt die € 4500,= meer dan zijn nederlandse collega.
Ik ken niet een biologische boer die zich “doodgeknuffeld voelt” door de nederlandse overheid…
off topic: het ziet er fris uit hier, Jeanne, al is er eigenlijk weinig verschil met je oude log. Succes, ik blijf je wel volgen!